WIZERUNEK PIELĘGNIARKI ORAZ CZYNNIKI DETERMINUJĄCE ZADOWOLENIE Z OPIEKI PIELĘGNIARSKIEJ NA ODDZIALE CHIRURGII JEDNEGO DNIA - Kołpa, Małgorzata; Jurkiewicz, Beata; Sobyra, Agata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Wstęp : W związku z tym, że spośród wszystkich pracowników ochrony zdrowia pielęgniarki mają najczęstszy kontakt z chorym, satysfakcja pacjenta z opieki medycznej w dużym stopniu jest postrzegana przez pryzmat opieki pielęgniarskiej. Celem pracy była ocena wizerunku pielęgniarki oraz czynników warunkujących zadowolenie z opieki pielęgniarskiej w opinii pacjentów oddziału chirurgii jednego dnia. Materiał i metody : Badaniem objęto 100 pacjentów oddziału chirurgii jednego dnia, w przedziale wiekowym 20–80 lat. Posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, przy użyciu kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji. Wizerunek pielęgniarki zbadano metodą dyferencjału semantycznego Osgooda. Do opisania wyników wykorzystano podstawowe statystyki opisowe, test niezależności χ2, test U Manna-Whitneya oraz współczynnik korelacji tau Kendalla. Przyjęto poziom istotności p < 0,05. Wyniki : Bardzo dobrze opiekę ze strony pielęgniarek oddziału chirurgii jednego dnia oceniło 81% pacjentów, natomiast 19% respondentów uznało ją za dobrą. Nieco wyżej poziom opieki pielęgniarskiej oceniły pacjentki (p < 0,05). Satysfakcjonujący pacjentów poziom otrzymywanych informacji na temat zabiegu wiązał się z wysoką oceną opieki świadczonej przez pielęgniarki (p < 0,0001). Wizerunek pielęgniarki oceniono na 106,9 pkt (± 10,1 pkt), na 112 pkt możliwych do zdobycia. Wnioski : Opieka pielęgniarska na oddziale chirurgii jednego dnia została przez pacjentów bardzo dobrze oceniona, na co wpływ miały przede wszystkim płeć żeńska oraz wystarczający stopień uzyskanych informacji na temat zabiegu. Również ogólny wizerunek pielęgniarek pracujących na oddziale został oceniony na wysokim poziomie.