Zachowania agresywne i stereotypowe w postaci oglądania krwi jako pierwsze symptomy otępienia czołowo-skroniowego u pacjentki leczonej przeciwdepresyjnie - Turek, Aleksander; Tereszko, Anna; Chrobak, Adrian Andrzej; Balachowska, Dominika; Siwek, Marcin; Dudek, Dominika (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2016)
W artykule zaprezentowano przypadek 50-letniej pacjentki znajdującej się od 15 lat pod opieką psychiatryczną z powodu depresji, obecnie przyjętej z powodu znacznego pogorszenia stanu psychicznego. Wywiad zebrany od chorej i jej rodziny ujawnił występujące od 10 lat stereotypowe zachowania w postaci oglądania nagrań i obrazów krwi oraz koszmary o podobnej tematyce. Pacjentka wykazywała także impulsywne zachowania agresywne wobec zwierząt oraz ludzi. W przeszłości kobieta doznała urazu czaszkowo-mózgowego, od tego czasu deklaruje problemy z pamięcią. Diagnostyka psychologiczna pacjentki wykazała znaczne zaburzenia poznawcze o charakterze otępienia czołowo-skroniowego. Badania obrazowe i neurologiczne przeprowadzone w czasie leczenia wykazały zmiany wystarczające do rozpoznania prawdopodobnego otępienia czołowo-skroniowego z wariantem behawioralnym. Prezentowany przypadek pokazuje, jak objawy otępienia czołowo-skroniowego mogą być maskowane przez symptomy sugerujące zaburzenia depresyjne.