Półpasiec uszny u dziecka w postaci zespołu Ramsaya Hunta – opis przypadku - Grabowska, Joanna; Ankudowicz, Anna; Ankudowicz, Grzegorz K. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Zespół Ramsaya Hunta jest rzadką jednostką chorobową charakteryzującą się występowaniem powikłań w przebiegu półpaśca usznego. Charakterystyczne dla tego zespołu są zmiany skórne oraz uszkodzenie nerwu twarzowego i/lub przedsionkowo-ślimakowego. Cel pracy . Przedstawienie przypadku 14-letniego dziecka z zespołem Ramsaya Hunta. Opis przypadku. Chłopiec w wieku 14 lat został przyjęty na oddział dermatologiczny z powodu zmian pęcherzykowych w okolicy zausznej lewej. U chorego obserwowano niedomykanie szpary powiekowej oka lewego, widoczną, wyraźną asymetrię mimiki twarzy, opadanie lewego kącika ust oraz wygładzenie skóry czoła. Obraz sugerował uszkodzenie nerwu twarzowego. W skali House’a i Brackmanna oceniono uszkodzenie nerwu twarzowego jako niedowład znaczny (IV stopień). Włączono dożylnie acyklowir oraz antybiotyki i leczenie przeciwzapalne. Zastosowano także suplementację witaminą B i zalecono ćwiczenia rehabilitacyjne. Wnioski. Występowanie zespołu Ramsaya Hunta u dzieci zdarza się bardzo rzadko. W trakcie diagnostyki i terapii konieczna jest współpraca interdyscyplinarna. Przedstawiony przypadek potwierdza skuteczność terapii skojarzonej acyklowirem i prednizonem oraz rehabilitacji.