Dermatoza wywołana – znaczenie prawidłowego podejścia diagnostycznego i leczniczego - Dimitrov, Dimitre; Reszke, Radomir; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Pacjenci z dermatozą wywołaną są zwykle kierowani do dermatologów. Schorzenia o podłożu psychologicznym i psychiatrycznym mogą wpływać na zachowanie pacjentów, dlatego należy zawsze rozważyć czynniki związane z psychiką w postępowaniu z takimi osobami. Cel pracy . Omówienie szczególnych aspektów podejścia do pacjenta z objawami samouszkodzeń i podkreślenie najważniejszych odmienności w postępowaniu z pacjentami z psychodermatozami. Opis przypadku . Opisujemy przypadek 13-letniej dziewczynki, u której od 6 miesięcy rozwijały się zmiany skórne błędnie diagnozowane jako alergiczne kontaktowe zapalenie skóry. Dokładne zebranie wywiadu od rodziców wraz z badaniem fizykalnym umożliwiło ustalenie rozpoznania dermatozy wywołanej. Wnioski . Prawidłowe podejście do pacjentów z psychodermatozami różni się od podejścia do pacjentów z pozostałymi schorzeniami skórnymi i wymaga rozważenia kilku dodatkowych zagadnień. Opisany przypadek ma podkreślić cechy wyróżniające pacjentów z psychodermatozami oraz znaczenie prawidłowego postępowania w ich przypadku i w ten sposób pomóc klinicystom w diagnozowaniu i leczeniu tych pacjentów w przyszłości.