Low frequency of skin cancers in vitiligo patients - Algiert, Barbara; Erkiert-Polguj, Anna; Dana, Agnieszka; Czubiński, Dariusz; Rotsztejn, Helena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Bielactwo jest chorobą charakteryzującą się odbarwieniami skóry i włosów w wyniku uszkodzenia melanocytów. Dokładny mechanizm tej choroby jest nadal nieznany. Teorie na temat patogenezy koncentrują się wokół mechanizmów: autoimmunologicznych, neurogennych i autocytotoksycznych. U pacjentów z bielactwem odnotowano zmniejszone ryzyko zachorowań na nowotwory skóry. Związek między vitiligo a zmniejszoną częstością występowania przypadków melanoma malignum (MM) może wynikać z odpowiedzi immunologicznej przeciwko antygenom, które są wspólne dla melanocytów i komórek czerniakowych. Badania genetyczne wskazują na wzajemne wykluczanie się bielactwa i czerniaka. Choroba ta również wiąże się z polimorfizmem w genie kodującym tyrozynazę (TYR). Badania wskazują także na zmniejszone ryzyko zachorowań na nieczerniakowe nowotwory skóry u pacjentów z bielactwem.