Współczesne poglądy na diagnostykę i leczenie genitalnego liszaja twardzinowego - Pniewski, Tomasz; Smolarczyk, Katarzyna; Sałkowska-Wanat, Joanna M.; Majewski, Sławomir (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Liszaj twardzinowy (LS) jest przewlekłą chorobą zapalną skóry i błon śluzowych, która zazwyczaj zajmuje okolice zewnętrznych narządów płciowych i odbytu. Wszyscy pacjenci z objawami świądu ze strony narządów płciowych lub zmianami zanikowo-twardzinowymi w tej okolicy powinni być przynajmniej raz zbadani przez lekarza mającego doświadczenie w diagnostyce i leczeniu chorób okolic anogenitalnych. Wczesne rozpoznanie i leczenie LS może zmniejszyć lub zapobiec powstawaniu bliznowacenia w obrębie zmian chorobowych. W większości przypadków rozpoznanie ustala się na podstawie charakterystycznych zmian klinicznych. Biopsje diagnostyczne powinny być wykonywane tylko w pewnych okolicznościach. Złotym standardem w leczeniu LS jest stosowanie silnych i bardzo silnych miejscowych glikokortykosteroidów, jednak łagodne i umiarkowane postacie choroby u chłopców i mężczyzn mogą być leczone zabiegowo poprzez obrzezanie. Należy zwrócić uwagę na unikanie pewnych czynników wyzwalających mogących prowokować pojawienie się zmian.