Korekcja wrastającego paznokcia przy użyciu lasera CO2 – czteroletnie doświadczenia własne - Kozłowska-Geller, Monika A. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie : Wrastające paznokcie palucha są jedną z najczęstszych chorób aparatu paznokciowego. Schorzenie to ma złożone oraz wieloczynnikowe podłoże i dotyczy wszystkich grup wiekowych, najczęściej młodych dorosłych. Istotą problemu jest wrodzone lub nabyte zaburzenie proporcji między wielkością łożyska i wałów paznokciowych. Zabieg laserowej korekcji wrastającego paznokcia polega na waporyzacji z wykorzystaniem lasera CO 2 macierzy i łożyska, czyli strefy rozrodczej paznokcia. Cel pracy: Ocena skuteczności laserowej resekcji wrastającego paznokcia z wykorzystaniem lasera CO 2 . Materiał i metody: Badanie podzielono na dwa etapy. Pierwszy etap polegał na retrospektywnej analizie dokumentacji medycznej 165 pacjentów poddanych zabiegowi laserowej korekcji wrastającego paznokcia w gabinecie lasera CO 2 od lutego 2011 do maja 2015 roku wg opracowanego schematu. Drugi etap badań to tzw. follow-up – kontrola pacjentów uczestniczących w badaniu: tydzień i miesiąc po zabiegu. Ponadto w maju 2015 roku skontrolowano 90 pacjentów pod względem skuteczności zabiegu, nawrotu dolegliwości, stopnia zadowolenia, natomiast pozostałe 70 osób odpowiedziało na te pytania telefonicznie. Wyniki i wnioski : Laserowa resekcja wrastającego paznokcia z matricektomią jest bardzo skuteczną metodą leczenia wrastającego paznokcia. W grupie badanej tylko u 4 pacjentów, tj. 2%, doszło do nawrotu. Większość pacjentów – prawie 90% – wyraża zadowolenie z efektu zabiegu. Powodem niezadowolenia bywa nieestetyczny wygląd aparatu paznokciowego. Prawie 70% pacjentów to dzieci i młodzi dorośli do 23. roku życia. Najczęstszą przyczyną wrastania paznokcia było noszenie nieodpowiedniego obuwia oraz nieprawidłowe skracanie płytek paznokci.