Analiza zgonów z powodu samobójstw w makroregionie lubelskim w latach 2000–2010 - Skórzyńska, Hanna; Włoch, Małgorzata; Kulik, Teresa B.; Pacian, Anna; Krawczyk-Suszek, Marlena; Kaczoruk, Monika (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie: Samobójstwo stanowi poważny problem społeczny o globalnym znaczeniu. Chociaż Polska jest krajem o stosunkowo niewielkim ryzyku samobójstw, liczba tych incydentów okazuje się niemal identyczna jak liczba ofiar wypadków drogowych. Cel pracy: Analiza liczby zamachów samobójczych powodujących zgony w województwie lubelskim w ciągu 11 lat. Materiał i metody : Materiał do badań uzyskano za zgodą Wojewódzkiego Komendanta Policji z Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie. Analizowane dane dotyczyły lat 2000–2010. Poddano je analizie statystycznej, koncentrując się na takich zmiennych, jak: wiek, płeć, miejsce zamieszkania, wykształcenie, metody popełnienia samobójstwa oraz przyczyny zachowań samobójczych. Wyniki i wnioski: Mężczyźni częściej (86,4%) niż kobiety (14,6%) podejmują próbę samobójczą. Samobójstwa najczęściej dotyczyły osób w wieku 30–50 lat (36,6%). Młodzież do 20. roku życia znajduje się na czwartym miejscu pod względem częstości samobójstw w kategorii wiekowej (6,8%). Najbardziej narażone na samobójstwo są osoby z wykształceniem podstawowym (26,5%). Ogólna liczba samobójstw w województwie lubelskim nieznacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat, choć różni się od lokalizacji w obrębie makroregionu. Zwiększająca się liczba zamachów samobójczych stanowi wyzwanie dla profilaktyki i promocji zdrowia psychicznego oraz dla zapobiegania temu zjawisku. Działania zapobiegawcze powinny się koncentrować na głównych czynnikach ryzyka samobójstw. Najczęstszą przyczyną samobójstw była choroba psychiczna (15,1%). Problemy rodzinne stanowiły drugą przyczynę samobójstw. Problemy ekonomiczne były przyczyną średnio 5,1% wszystkich samobójstw.