Przerzut raka jasnokomórkowego nerki do spojówki u 59-letniego mężczyzny – opis przypadku - Dernoga, Ewa; Rospond-Kubiak, Iwona; Kocięcki, Jarosław; Marszałek, Andrzej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Celem pracy jest przedstawienie rzadkiego przypadku przerzutu raka jasnokomórkowego nerki do spojówki. Autorzy prezentują przypadek 59-letniego mężczyzny z gwałtownie wzrastającym, bezbolesnym, okresowo krwawiącym guzem spojówki oka prawego. U pacjenta w wywiadzie 3 tygodnie wcześniej rozpoznano zaawansowanego raka nerki jasnokomórkowego (RCC). Guz spojówki został usunięty chirurgicznie, a badanie histopatologiczne potwierdziło postawioną wstępnie diagnozę guza przerzutowego. Pacjent otrzymał paliatywną radioterapię na okolicę ośrodkowego układu nerwowego, zmarł 8 tygodni później w następstwie rozsiewu choroby podstawowej. Przerzut raka nerki jasnokomórkowego do spojówki jest niezwykle rzadki. Jest charakterystyczny dla zaawansowanego stadium rozsianej choroby nowotworowej.