Jakość życia pacjentów z chorobą refluksową przełyku leczonych farmakologicznie, endoskopowo i operacyjnie - Jurkowska, Grażyna; Świdnicka-Siergiejko, Agnieszka; Łagoda, Katarzyna; Sierżantowicz, Regina; Dąbrowski, Andrzej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Choroba refluksowa przełyku (GERD) wiąże się z występowaniem uciążliwych objawów. Ich przewlekły i powtarzający się charakter negatywnie wpływa na stan fizyczny i psychiczny pacjentów. Poprawa jakości życia związanej ze zdrowiem (HRQOL) pacjentów z GERD oraz zmniejszenie nasilenia objawów są głównymi celami terapii. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego HRQOL u pacjentów z GERD, wpływu różnych metod leczenia na stan pacjentów, częstości występowania objawów i ich nasilenia oraz subiektywnej jakości ich życia. Dodatkowo omówiono czynniki, które mogą mieć wpływ na wyniki terapii. Wyniki wielu badań wykazały, że poprawa HRQOL jest większa po zabiegu chirurgicznym w porównaniu z terapią farmakologiczną. Nadal jednak potrzebne są długoterminowe badania, aby ustalić, czy zabieg chirurgiczny może stanowić odpowiednik terapii farmakologicznej.