Statyny mogą ratować życie pacjentów z zaburzeniami lipidowymirozmowa z prof. Maciejem Banachem (Lekarz POZ, 2016)
Zaburzenia lipidowe mogą czasami stanowić jedyny czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego. Nowe wytyczne Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego, Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce oraz Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego to mapa drogowa dla każdego lekarza rodzinnego. O tym, co znalazło się w aktualnych wytycznych – mówi prof. Maciej Banach, kardiolog, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi.