Rola pielęgniarki systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego na przykładzie analizy przypadku chorego po urazie wielonarządowym - Janiak, Paulina B.; Cwajda-Białasik, Justyna; Szewczyk, Maria T.; Mościcka, Paulina (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Wczesne podjęcie zaawansowanych zabiegów resuscytacyjnych i eliminacja stanów zagrożenia życia daje szanse na uratowanie poszkodowanego po urazie wielonarządowym i stwarza podstawy do pełnego powrotu do zdrowia. Ogromną rolę odgrywają w tym zakresie jednostki systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego, a w nich pielęgniarka systemu, która wraz z pozostałymi członkami zespołu jest pierwsza na miejscu zdarzenia i odpowiada za ważny etap zaawansowanej pomocy medycznej w drodze od miejsca wypadku do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. W niniejszej pracy omówiono rolę pielęgniarki systemu, członka zespołów wyjazdowych ratownictwa medycznego. Celem pracy była analiza wybranych problemów pielęgnacyjnych chorego po urazie wielonarządowym – omówiono propozycje diagnoz pielęgniarskich i plan opieki podczas działań w warunkach przedszpitalnych podejmowanych przez podstawowy zespół ratownictwa medycznego.