Subiektywna ocena jakości opieki pielęgniarskiej w aspekcie bólu pooperacyjnego u chorych poddanych interwencji chirurgicznej - Juszczak, Katarzyna; Jaracz, Krystyna; Kuberka, Izabela (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Cel pracy: Celem pracy była ocena jakości opieki pielęgniarskiej w kontekście bólu pooperacyjnego u chorych poddanych interwencji chirurgicznej. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 291 pacjentów oddziałów zabiegowych – 162 kobiety (55,7%) i 129 mężczyzn (44,3%) w wieku 18–86 lat (średni wiek 51,7 roku; SD = 15,3). Do badań wykorzystano polską wersję skali Klinicznych wskaźników jakości postępowania z bólem pooperacyjnym ( Strategic and Clinical Quality Indicators in Postoperative Pain Management – SCQIPP). Wyniki: Średnia wyniku ogólnego skali SCQIPP w grupie pacjentów wynosiła 56,9 punktu (SD = 0,69) (zakres skali 14–70). Punktacja dla poszczególnych podskal przedstawiała się następująco: Komunikowanie – 12,2 punktu (SD = 2,5), Działanie – 14,1 punktu (SD = 3,8), Zaufanie –17,6 punktu (SD = 2,8) i Środowisko –12,8 punktu (SD = 2,4). Wnioski : Poziom jakości opieki w kontekście bólu pooperacyjnego był średni. Zidentyfikowano obszary wymagające poprawy jakości opieki w obrębie dwóch podskal: Działanie oraz Komunikowanie. Szczególnie istotne wydaje się podejmowanie działań na rzecz edukacji pacjentów i personelu w zakresie systematycznej, ilościowej oceny bólu pooperacyjnego.