Ocena jakości życia pacjentów po rewaskularyzacji naczyń wieńcowych i po przebytej rehabilitacji kardiologicznej - Chlebus, Marcela; Cybulski, Mateusz; Snarska, Katarzyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Cel pracy: Ocena jakości życia pacjentów po zabiegu rewaskularyzacji naczyń wieńcowych i po przebytej rehabilitacji kardiologicznej. Materiał i metody : Badanie zostało przeprowadzone w okresie od 1.09.2015 r. do 31.12.2015 r. i objęło grupę 80 osób, w tym 36 kobiet (45% badanych) i 44 mężczyzn (55% badanych) w wieku od 31 do 80 lat. Pacjenci byli leczeni w SP ZOZ Sanatorium Uzdrowiskowym MSW w Sopocie. Oceny jakości życia pacjentów dokonano za pomocą autorskiego kwestionariusza ankietowego zawierającego 26 pytań. Wyniki : Przeprowadzone badanie wykazało, że 46% respondentów miało wykonany zabieg przezskórnej interwencji wieńcowej, 59% zabieg pomostowania aortalno-wieńcowego, a 6% – oba zabiegi. Kuracjusze sanatorium najczęściej jako występującą chorobę współistniejącą (61%) wskazywali nadciśnienie tętnicze. W badaniu wykazano, że 21% pacjentów przed operacją uprawiało regularnie aktywność fizyczną, natomiast aktualnie uprawiało ją 34% badanych. Przed operacją ogólnie zadowolonych z życia było 36% badanych, a obecnie – 76% badanych. Wnioski: Badanie wykazało, że zabieg rewaskularyzacji naczyń wieńcowych i przebyta rehabilitacja mają wpływ na częstość podejmowania aktywności fizycznej. Pacjenci po zabiegu i rehabilitacji częściej podejmowali regularną aktywność fizyczną. Po rewaskularyzacji naczyń wieńcowych i po przebytej rehabilitacji kardiologicznej pacjenci wskazywali na polepszenie jakości życia, a obie procedury wpływały pozytywnie na różne aspekty ich życia. Rewaskularyzacja i przebyta rehabilitacja zmniejszały odczuwanie przez pacjentów bólu związanego z chorobą niedokrwienną serca. Pacjenci zauważyli poprawę stanu zdrowia po rehabilitacji kardiologicznej.