Powikłania wewnątrz- i zewnątrzczaszkowe w przebiegu nawrotu perlaka – opis przypadku - Burda, Karolina; Staśkiewicz, Michalina; Gawęcki, Wojciech; Szyfter-Harris, Joanna; Kociemba, Jolanta; Wójtowicz, Jerzy G.; Jackowska, Joanna (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2016)
Przedstawiono przypadek 88-letniego pacjenta operowanego z powodu powikłań wewnątrz- i zewnątrzczaszkowych perlaka. Pierwszym objawem nawrotu choroby był jedynie ropień okolicy zamałżowinowej lewej, co spowodowało trudności diagnostyczne i opóźniło właściwe postępowanie medyczne. W omawianym przypadku podkreślono konieczność wykonania badań tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego w diagnostyce patologii kości skroniowej.