POL-TAVI – Polish Registry of Transcatheter Aortic Valve Implantation – simple tool, great value, rationale and design - Zembala-John, Joanna; Wilczek, Krzysztof; Tobota, Zdzisław; Chodór, Piotr; Cieśla, Daniel; Jaźwiec, Tomasz; Banasiak, Waldemar; Stępińska, Janina; Kalarus, Zbigniew; Opolski, Grzegorz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Stenoza aortalna należy do najczęstszych wad zastawkowych u dorosłych w Europie i Ameryce Północnej. Postępowanie lecznicze w tej grupie pacjentów zależy od etiologii i stopnia zaawansowania choroby. Główną metodą terapeutyczną u zwiększającej się liczby starszych chorych z objawową stenozą aortalną jest chirurgiczna implantacja zastawki aortalnej. U chorych wykluczonych z leczenia chirurgicznego bezpieczną i skuteczną alternatywę stanowi przezcewnikowe wszczepienie zastawki aortalnej. Jest to metoda nowa, kosztowna i jako taka wymagająca szczególnie uważnego, systematycznego monitorowania przebiegu, wczesnych i odległych wyników leczenia, oceny jej bezpieczeństwa, jakości oraz medyczno-ekonomicznej efektywności kosztów. Rejestr medyczny wydaje się doskonałym narzędziem do prowadzenia takich analiz. Celem pracy jest przedstawienie przesłanek do powstania pierwszego Ogólnopolskiego Kardiologiczno-Kardiochirurgicznego Rejestru Przezcewnikowych Implantacji Zastawek Aortalnych POL-TAVI, przybliżenie genezy rejestru, jego głównych założeń i celów, potencjalnych korzyści, jak również pokazanie architektury – rozwiązań projektowych Rejestru. Rejestr POL-TAVI stanowi wartościowe i przydatne narzędzie do monitorowania i oceny programu TAVI w kraju, które służy leczonym, leczącym i organizującym leczenie. Wyniki Rejestru, będące przedmiotem wielopoziomowych analiz i ocen, przyczyniają się do dalszej poprawy i rozwoju tej metody w Polsce Słowa kluczowe: przezcewnikowa implantacja zastawki aortalnej, rejestr, POL-TAVI, stenoza aortalna, efektywność kosztów.