Lung exposure during simultaneous myocardial revascularization and lung surgery through median sternotomy - Jagielak, Dariusz; Kozaryn, Radoslaw; Pawlaczyk, Rafal; Siondalski, Piotr; Rzyman, Witold; Rogowski, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Współwystępowanie choroby niedokrwiennej serca i nowotworu płuc jest najczęstszym wskazaniem do łączonych zabiegów sercowo-płucnych. Jednoczesne operacje eliminują potrzebę dodatkowych hospitalizacji, a co za tym idzie – zmniejszają opóźnienie podania chemioterapii. W pracy opisujemy technikę operacyjną polegającą na nacięciu osierdzia, umożliwiającą przemieszczenie serca do naprzeciw położnej jamy opłucnowej podczas preparowania wnęki operowanego płuca. Manewr ten ułatwia zadowalającą ekspozycję wnęki płuca przy zachowaniu wydolnej hemodynamiki po rewaskularyzacji serca bez wykorzystania krążenia pozaustrojowego.