Is it possible to standardize the treatment of primary spontaneous pneumothorax? Part 2: surgical methods of treatment - Rokicki, Wojciech; Rokicki, Marek; Wojtacha, Jacek; Filipowski, Marek; Dżejlili, Agata; Czyżewski, Damian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W doniesieniu autorzy szczegółowo omawiają chirurgiczne metody leczenia samoistnej pierwotnej odmy opłucnowej (SPOO) – otwarte metody leczenia (torakotomia) oraz metody mało inwazyjne (wideotorakoskopia – VATS). Odnoszą się do metod zapobiegania nawrotom odmy, w tym do częściowego i całkowitego wycięcia opłucnej ściennej oraz pleurodezy chemicznej z użyciem techniki VATS. Przedstawiają zalety i wady każdej z tych metod. Omawiają nowe techniki pomocne w diagnostyce odmy, takie jak FEAT ( fluorescein-enhanced autofluorescence thoracoscopy ) oraz torakoskopię w podczerwieni. Na koniec proponują swój własny algorytm leczenia SPOOP.