Predeployed aortic extension cuff (kilt) in EVAR with hostile neck anatomy using Endurant II system: preliminary results - Szaniewski, Krzysztof; Biernacka, Magdalena; Walas, Ryszard L.; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp : Opracowano różne modyfikacje standardowego zabiegu wewnątrznaczyniowej naprawy tętniaka (EVAR) w celu rozwiązania problemu trudnej anatomii szyi tętniaka. Cel: Autorzy proponują preimplantację mankietu przedłużającego (kiltu) z zastosowaniem szeroko dostępnych elementów systemu Endurant II. W większości przypadków proponowana metoda umożliwia rozwiązanie problemu trudnej anatomii szyi tętniaka przy użyciu standardowych elementów systemu Endurant II, będących na wyposażeniu wszystkich ośrodków przeprowadzających zabiegi EVAR w odcinku podnerkowym. Materiał i metody: Oceniono wczesne wyniki implantacji kiltu u 11 pacjentów (u 3 z pękniętymi tętniakami aorty brzusznej, u 1 z tętniakami objawowymi) w dwóch śląskich ośrodkach naczyniowych. U wszystkich pacjentów stwierdzono trudną anatomię szyi tętniaka zdefiniowaną jako: długość szyi 28 mm, zagięcie > 60°, przyścienna skrzeplina lub zwapnienie > 2 mm grubości lub > 180° obwodu. Wyniki: U żadnego z pacjentów nie zaobserwowano przecieku wewnętrznego typu I ani przemieszczenia się protezy. Dwóch pacjentów w ciężkim stanie, z pękniętymi tętniakami zmarło w okresie okołooperacyjnym. W jednym przypadku, w którym doszło do przecieku wewnętrznego typu III, dokonano implantacji dodatkowego przedłużenia biodrowego z całkowitym zamknięciem przecieku. Wnioski : Proponowana metoda wydaje się skuteczna w zapobieganiu wczesnym przeciekom wewnętrznym przy zabiegach EVAR w przypadku trudnej anatomii szyi tętniaka; niemniej potwierdzenie skuteczności metody wymaga obserwacji długoterminowej.