Sutureless aortic valve and mitral valve repair in redo cases – really an off-label approach? - Čanádyová, Júlia; Mokráček, Aleš; Kurfirst, Vojtěch (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Bezszwową wymianę zastawki aortalnej opracowano jako alternatywę dla tradycyjnej chirurgii otwartej i przezcewnikowej implantacji zastawki aortalnej dla pacjentów w tzw. szarej strefie. Konieczność wykonania jednoczesnej chirurgii zastawki mitralnej jest zazwyczaj postrzegana jako przeciwwskazanie do bezszwowej wymiany zastawki aortalnej. Celem tej krótkiej pracy jest przedstawienie naszych doświadczeń z bezszwowymi zastawkami u pacjentów po wcześniejszych zabiegach kardiochirurgicznych ze zdegenerowanymi bioprotezami aortalnymi i współwystępującą chorobą zastawki mitralnej.