Thoracoscopic resection of a bronchogenic cyst in a 17-year-old girl - Pułtorak, Roksana; Korlacki, Wojciech; Pasierbek, Michał; Grabowski, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Torbiele oskrzelopochodne stanowią ok. 6% guzów śródpiersia u dzieci. Leczenie polega na chirurgicznej resekcji torbieli. Autorzy przedstawiają przypadek 17-letniej dziewczynki, u której przypadkowo zdiagnozowano torbiel śródpiersia. Pacjentka została poddana udanemu leczeniu za pomocą chirurgii torakoskopowej z dobrymi wczesnymi i odległymi wynikami klinicznymi.