Rola pielęgniarki w profesjonalnej opiece nad chorym z zaawansowaną chorobą nowotworową – porty donaczyniowe w chemioterapii - Krężelewska, Halina; Mess, Eleonora; Ornat, Maciej; Jerczak, Bartosz; Pirogowicz, Iwona (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Porty naczyniowe stają się coraz powszechniej stosowaną metodą podawania chemioterapeutyków w trakcie terapii nowotworowej. Wynika to z wielu zalet, jakimi wyróżnia się omawiany system, a zwłaszcza efektywności i bezpieczeństwa podawania leków bezpośrednio do naczyń centralnych oraz możliwości długoterminowego utrzymywania systemu bez konieczności częstej reimplantacji. Posiadanie podstawowej wiedzy na temat budowy, sposobu obsługi, wskazań i przeciwwskazań oraz zalet i wad portów naczyniowych jest podstawą prawidłowego i skutecznego stosowania tego systemu. Niniejsza praca jest esencją informacji, jakie powinien mieć każdy pracownik ochrony zdrowia mający w swojej pracy styczność z chemioterapeutykami.