Centralizm i etatyzm na skalę niespotykaną - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2016)
Konieczna jest rejonizacja szpitali i powrót do tzw. siatki płac dla pracowników. W przeciwnym razie może się okazać, że jeden szpital za te same pieniądze musi „obsłużyć” dwa razy więcej pacjentów lub wydać trzy razy więcej na płace niż inny.