Depresja psychotyczna jako początkowy objaw choroby Huntingtona – opis przypadku - Salagierska, Joanna; Remlinger-Molenda, Agnieszka; Zielonka, Daniel; Rybakowski, Janusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2016)
Choroba Huntingtona ( Huntington’s disease – HD) jest chorobą neurodegeneracyjną o charakterze postępującym. Jej przyczyną jest mutacja genu HTT znajdującego się na chromosomie 4. Do triady objawów HD należą: zaburzenia ruchowe, obniżenie funkcji poznawczych oraz zaburzenia psychiczne. Artykuł przedstawia przypadek 47-letniej chorej z epizodem depresji psychotycznej jako początkowym objawem HD, hospitalizowanej w Klinice Psychiatrii Dorosłych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Podejrzenie HD wysunięto na podstawie lekooporności depresji, obecności objawów neurologicznych oraz występowania HD w rodzinie chorej. Rozpoznanie HD zostało potwierdzone badaniem genetycznym. Po uzyskaniu dobrego efektu terapeutycznego w wyniku intensywnego leczenia przeciwdepresyjnego pacjentka została wypisana z zaleceniem dalszego leczenia w ośrodku leczenia HD.