Współwystępowanie włókniaków miękkich z zespołem metabolicznym – aspekty kliniczno-epidemiologiczne - Srivastava, Ankita; Khare, Ashok Kumar; Gupta, Lalit Kumar; Mittal, Asit; Mehta, Sharad; Balai, Manisha; Bharti, Garima (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie. Włókniaki miękkie (nitkowate, ang. skin tags) występują u pacjentów z cukrzycą, otyłością, dyslipidemią i chorobami układu krążenia. Tylko w kilku pracach indyjskich poszukiwano współistniejących z włókniakami miękkimi chorób metabolicznych. Cel pracy . Analiza kliniczno-epidemiologiczna pacjentów z włókniakami miękkimi oraz ocena współistniejących zaburzeń metabolicznych. Materiał i metodyka. Do badania włączono wszystkich pacjentów z włókniakami miękkimi, którzy zgłosili się do ośrodka autorów w okresie od października 2013 do września 2014 roku. Przeprowadzono dokładne badanie podmiotowe i przedmiotowe z oceną dermatologiczną. Uzyskane dane poddano analizie statystycznej, używając testu χ 2 . Wyniki uznano za istotne statystycznie dla wartości p < 0,05. Wyniki. Badanie ukończyło 112 (67,88%) ze 165 zakwalifikowanych pacjentów. Stosunek kobiet do mężczyzn wynosił 1,11 : 1. Większość pacjentów (32; 28.57%) była w grupie wiekowej 31–40 lat i zgłosiła się do lekarza po roku od zauważenia zmian skórnych (77; 68.75%). Włókniaki występowały najczęściej na szyi (99; 88,29%) i w dołach pachowych (53; 47,32%). Rogowacenie ciemne było najczęstszą chorobą towarzyszącą (37; 33,03%) włókniakom miękkim. Kryteria diagnostyczne zespołu metabolicznego spełniało 47 (41,9%) badanych; u większości pacjentów (70; 62,5%) obserwowano otyłość lub nadwagę. Nietolerancję glukozy oraz nadciśnienie tętnicze stwierdzono odpowiednio u 41 (36,6%) i 37 (33,03%) badanych. Najczęstszym odchyleniem w lipidogramie było zwiększone stężenie frakcji LDL cholesterolu (64; 56,25%). Obecność 11 lub więcej włókniaków zlokalizowanych w pachwinach, pachach i na szyi była związana z występowaniem zespołu metabolicznego. Wnioski . Pacjenci z włókniakami miękkimi powinni być badani w kierunku cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii i chorób układu sercowo-naczyniowego. Wczesne wykrycie tych zaburzeń, modyfikacja stylu życia i włączenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego mogą znacznie zmniejszyć zachorowalność i śmiertelność z powodu zaburzeń metabolicznych.