Objawy dermatologiczne towarzyszące nowotworom układu pokarmowego - Młynarczyk-Bonikowska, Beata; Muszyński, Jacek; Majewski, Sławomir (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Nowotwory układu pokarmowego należą do najczęściej występujących chorób i są również jedną z najczęstszych nowotworowych przyczyn zgonów na świecie. Obecność charakterystycznych zmian skórnych pozwala na szybsze rozpoznanie i leczenie, a tym samym zwiększenie prawdopodobieństwa wyleczenia. W artykule przedstawiono najważniejsze skórne zespoły paraneoplastyczne, które mogą współistnieć z nowotworami przewodu pokarmowego, w tym rakiem jelita grubego, żołądka i przełyku oraz trzustki. Uwzględniono zespoły uwarunkowane genetycznie, takie jak zespół Cowden, zespół rodzinnie występujących licznych znamion atypowych – czerniak lub rak trzustki, zespoły Clarke Howela-Evansa, Peutza-Jeghersa, Muira-Torrego, Gardnera, zespoły nabyte, takie jak rogowacenie ciemne złośliwe, zespół tripe palms, Lesera-Trelat, Bazexa, hypertrichosis lanuginosa , erythema gyratum repens , zespół rakowiaka, zespół glukagonoma, a także przerzuty nowotworowe do skóry oraz nowotwory w niektórych przypadkach zapalenia skórno-mięśniowego.