Znaczenie wybranych czynników zapalnych w chorobach metabolicznych w powiązaniu z łuszczycą - Kiluk, Paulina; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Łuszczyca jest częstą chorobą ogólnoustrojową, w której przewlekły stan zapalny predysponuje do rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych oraz metabolicznych. Zależność tę określa się mianem marszu łuszczycowego. W pracy przedstawiono charakterystykę wybranych czynników zapalnych: paraoksonazy 1, galektyny 3 oraz pentraksyny 3, biorących udział w procesach zapalnych, w rozwoju insulinooporności oraz chorób sercowo-naczyniowych. Zwrócono uwagę na ich potencjalny udział w patogenezie łuszczycy oraz możliwość ich wykorzystania jako wczesnych markerów rozwoju zaburzeń metabolicznych. Wczesna diagnostyka oraz profilaktyka rozwoju powikłań metabolicznych u pacjentów z łuszczycą mogą się przyczynić do wydłużenia oraz poprawy komfortu ich życia.