Znajomość tematu chorób nowotworowych i postawy związane z tym zagadnieniem wśród młodzieży i młodych dorosłych w przedziale wiekowym 15–30 lat - Smelik-Markiewicz, Anna; Bazan, Anna; Krawczyk, Michał; Boratyn-Nowicka, Agnieszka (Psychoonkologia, 2016)
Wstęp : Rozpoznanie choroby nowotworowej łączy się z szeregiem niewłaściwych przekonań. Celem badania była ocena ogólnej wiedzy osób do 30. roku życia na temat chorób nowotworowych oraz postaw związanych z diagnozą takiej choroby. Materiał i metody: Korzystając z autorskiego kwestionariusza ankiety, przebadano 514 osób w wieku 15–30 lat, spośród których 73% stanowiły kobiety. Wyniki: Prawie wszyscy ankietowani okazali się świadomi potencjalnie kancerogennego działania barwników i konserwantów (97%), możliwości zachorowania przez osoby młode (99%), a także tego, że wygląd osoby chorej nie zawsze wskazuje na czynną chorobę nowotworową (97%). Większość ankietowanych (88%) wiedziała, że nowotwory mogą być dziedziczone. Co trzeci ankietowany (33%) uważał, że choroba nowotworowa zawsze łączy się z osłabieniem, dolegliwościami bólowymi, spadkiem masy ciała, a więcej niż co czwarty (26%) nie wiązał sposobu odżywiania ze wzrostem ryzyka zachorowania. Stosunkowo często (15%) morfologia krwi była uznawana za wystarczające badanie diagnostyczne w celu wykluczenia choroby nowotworowej. Mimo tego, że większość ankietowanych (93%) potwierdziła możliwość wyleczenia nowotworu, to jednak odczucia wobec jego rozpoznania okazały się jednoznaczne – lęk przed zachorowaniem (84%) oraz skojarzenie ze śmiercią (14%). Aż 9% ankietowanych nie wykonuje badań profilaktycznych z obawy przed rozpoznaniem choroby. Wnioski : Według autorów w kampaniach informacyjnych służących poprawie świadomości społeczeństwa szczególną uwagę powinno się zwrócić na uświadomienie tego, że osoba chorująca na nowotwór nie zawsze wygląda na chorą, dobre samopoczucie nie oznacza braku choroby, a prawidłowa dieta i szeroko pojęty styl życia jest ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.