Analiza zależności stopnia ciężkości obrażeń ciała od wysokości upadku u śmiertelnych ofiar upadków z wysokości - Teresiński, Grzegorz; Milaszkiewicz, Anna; Cywka, Tomasz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2016)
Cel pracy : Jednymi z podstawowych problemów poruszanych w piśmiennictwie dotyczącym upadków z wysokości są kwestie ustalania wysokości, z jakiej spadła ofiara, oraz różnicowania między upadkiem samobójczym a upadkiem będącym skutkiem nieszczęśliwego wypadku. Celem niniejszej pracy było zweryfikowanie opracowanych dotąd metod służących ocenie wspomnianych okoliczności zdarzenia na potrzeby opiniowania sądowo-lekarskiego. Materiał i metody : Przedmiotem badań objęto śmiertelne ofiary upadków z wysokości, których sekcje zwłok zostały przeprowadzone w Zakładzie Medycyny Sądowej w Lublinie. Podobnie jak autorzy poprzednich prac, przy ocenie ciężkości obrażeń posłużono się skalą Abbreviated Injury Scale (AIS) oraz indeksem Injury Severity Score (ISS). Wyniki : Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano m.in. istotną statystycznie korelację między wysokością upadku a stopniem ciężkości urazu wyrażonej przez ISS, a także istotną statystycznie różnicę wysokości upadków pomiędzy ocenianymi grupami nieszczęśliwych wypadków i samobójstw.