Effects of propolis on warfarin efficacy - Akbay, Esin; Özenirler, Çiğdem; Çelemli, Ömür Gençay; Durukan, Ahmet Baris; Onur, Mehmet Ali; Sorkun, Kadriye (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Warfaryna jest często używana w celu zapobiegania incydentom zakrzepowo-zatorowym, głównie w schorzeniach sercowo-naczyniowych. W trakcie jej stosowania przyjmowanie części produktów ziołowych jest zabronione ze względu na interakcje lekowe. Propolis to popularny produkt ziołoleczniczy wytwarzany przez pszczoły miodne. Jego użycie ostatnio zwiększa się gwałtownie. Cel : Zidentyfikowanie możliwych interakcji pomiędzy propolisem a warfaryną w modelu mysim i ustalenie wartości międzynarodowego współczynnika znormalizowanego (INR). Materiał i metody : W eksperymencie wykorzystano myszy CD-1. Myszom podawano jednocześnie warfarynę i propolis, monitorując wartości INR. Wszystkie zwierzęta poddano eutanazji po zakończeniu badania. Wyniki : Wyjściowa wartość INR wynosiła 0,8 ±0,1. Po 72 godzinach, zgodnie z oczekiwaniami, nastąpił jej wzrost do 7,28 ±1,08 w grupie kontrolnej i 5,8 ±2,88 w grupie przyjmującej propolis. Na końcu badania wartość INR wynosiła 1,3 ±0,37. Propolis wszedł w interakcję z warfaryną i spowodował zmniejszenie wartości INR. Wnioski : Interakcje propolisu, zwłaszcza z warfaryną, są tematem wartym uwagi i dalszych badań. Specjaliści służby zdrowia powinni być świadomi możliwych interakcji pomiędzy warfaryną a propolisem i informować o nich pacjentów.