Thromboembolic complications after an ankle joint open fracture in a patient with a history of deep vein thrombosis in the lower limbs - Stankowski, Tomasz; Aboul-Hassan, Sleiman Sebastian; Stępiński, Piotr; Szymańska, Anna; Marczak, Jakub; Cichoń, Romuald (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Mężczyzna 55-letni został przyjęty na oddział ortopedyczno-urazowy z powodu złamania prawego stawu skokowego. W siódmym dniu hospitalizacji wystąpiła u pacjenta zatorowość płucna wysokiego ryzyka (typu „jeździec”). Następnego dnia stwierdzono przemijający atak niedokrwienny. Pacjenta przekazano w trybie ostrodyżurowym na oddział kardiochirurgii i przeprowadzono zabieg embolektomii zatoru tętnicy płucnej, prawego i lewego przedsionka oraz lewej komory. Usunięto materiał zatorowy z tętnicy płucnej wraz z jej odgałęzieniami oraz z jam lewego serca, zwłaszcza z przedniego płatka zastawki mitralnej, wraz z zamknięciem ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu ASD II. W badaniu dopplerowskim żył kończyn dolnych wykonanym 6 dni po zabiegu stwierdzono cechy zakrzepicy żył głębokich i przekazano chorego na oddział chirurgii naczyniowej w celu wszczepienia czasowo filtru do żyły głównej dolnej na czas zabiegu ortopedycznego. Czternaście dni po operacji stawu skokowego usunięto filtr z żyły głównej dolnej.