Hiatal hernia after esophagectomy – a report of two cases - Maciąg, Bogumił; Wójcik, Janusz; Pieróg, Jarosław; Wójcik, Norbert; Witkiewicz, Karina; Grodzki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Pooperacyjna przepuklina rozworu przełykowego po resekcji przełyku występuje z częstością 0,4–6%, a warunki ezofagektomii sprzyjają jej powstaniu. W materiale autorów przepuklina rozworu w postaci przemieszczenia okrężnicy do śródpiersia powstała w 0,78% (2/256) ogółu wykonanych resekcji przełyku. Oba przypadki operowano ponownie z powodzeniem.