Malignant triton tumor of the lung, infiltrating the left atrium and left ventricle, with metastasis to the small intestine - Tomaszewski, Dariusz; Beta, Sebastian; Rogowski, Jan A. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Guz Trytona to rzadki podtyp złośliwego guza osłonek nerwów obwodowych, którego komórki wykazują zróżnicowanie mięsaka prążkowanokomórkowego. Przedstawiamy przypadek 33-letniego chorego, u którego wycięto takiego guza w trakcie jednoczesnej operacji torako- i kardiochirurgicznej. Miesiąc później pacjent był ponownie operowany z powodu guza jelita cienkiego, a następnie poddany radioterapii.