Traumatic tension pneumopericardium and amputation of the left main bronchus - Krawczyk, Lech; Byrczek, Tomasz P.; Łuczyk, Agata; Jagoda, Bogusz D.; Kazanowski, Rafał; Stasiowski, Michał J. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Kobieta 27-letnia uległa tępemu urazowi klatki piersiowej (ofiara wypadku komunikacyjnego). Na podstawie tomografii komputerowej rozpoznano prężną odmę osierdzia, obustronną odmę opłucnową oraz wysunięto podejrzenie uszkodzenia lewego oskrzela głównego. Doraźnie nakłuto igłą i odbarczono worek osierdziowy, uzyskując szybką poprawę hemodynamiczną. W bronchofiberoskopii potwierdzono amputację lewego oskrzela głównego. Mimo całkowicie oderwanej dystalnej części drzewa oskrzelowego wentylacja lewego płuca była zachowana przy jednoczesnym braku przecieku powietrza przez dreny opłucnowe. W trakcie leczenia doszło do obturacji oderwanego oskrzela wydzieliną, która została skutecznie usunięta w czasie kolejnej bronchofiberoskopii. Ostatecznie u chorej wykonano lewostronną torakotomię z zespoleniem oskrzela metodą koniec do końca. Pacjentka została wypisana do domu w 32. dobie i w dalszej, 3-miesięcznej obserwacji nie odnotowano żadnych istotnych powikłań.