Emergency HeartWare Ventricular Assist Device (HVAD) exchange due to pump thrombosis using minimally invasive technique - Antończyk, Remigiusz; Trejnowska, Ewa; Pacholewicz, Jerzy; Wolny, Tomasz; Nadziakiewicz, Paweł; Antończyk, Karolina; Copik, Izabela; Piontek, Magdalena; Jasińska, Małgorzata; Filipiak, Krzysztof; Głowacki, Maciej; Gawlikowski, Maciej; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Zakrzepica sztucznej lewej komory serca (LVAD) jest zagrażającym życiu powikłaniem, występującym u 8–12% pacjentów, w zależności od rodzaju sztucznej komory serca, a także chorób towarzyszących. Fibrynoliza może być przeprowadzona w przypadku wczesnej zakrzepicy pompy, a przy przeciwwskazaniach do jej wykonania wymiana LVAD jest jedyną alternatywą. Przedstawiony opis przypadku klinicznego dokumentuje ratunkową wymianę LVAD u 55-letniego mężczyzny, u którego w 2013 r. wszczepiono LVAD (HeartWare Inc.) jako pomost do transplantacji serca. Cztery miesiące po pierwotnej operacji pomimo prawidłowo kontrolowanego leczenia przeciwkrzepliwego wystąpił udar krwotoczny mózgu. 17 lutego 2017 r. pacjent został ponownie przyjęty do naszej Kliniki z zakrzepicą LVAD. Z powodu przeciwwskazań do wykonania fibrynolizy wykonano ratunkową wymianę LVAD z małoinwazyjnego dostępu, poprzez torakotomię lewostronną, co redukuje uraz chirurgiczny, możliwe powikłania śródoperacyjne, a także przyspiesza rehabilitację chorego. Przedstawiony opis przypadku dokumentuje pierwszą wymianę LVAD, a jednocześnie pierwszą wymianę LVAD wykonaną techniką małoinwazyjną w Polsce.