Medical robots in cardiac surgery – application and perspectives - Kroczek, Karolina; Kroczek, Piotr; Nawrat, Zbigniew (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Roboty medyczne oferują nowe standardy i możliwości w zakresie leczenia. W pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa oraz informacji rynkowych dotyczących aktualnego stanu i prognoz rozwoju zastosowań robotów w kardiochirurgii. Obecnie w Stanach Zjednoczonych jedynie 10%, natomiast w skali światowej mniej niż 1% zabiegów chirurgii klatki piersiowej wykonuje się za pomocą robotów. Coraz częściej jednak torakochirurdzy wykorzystują zrobotyzowane techniki podczas operacji i cel – 100 tysięcy zabiegów z zastosowaniem robotów rocznie – pewnie zostanie wkrótce osiągnięty. Robot chirurgiczny może być wykorzystywany w sposób ciągły przez rotacyjne zespoły wielospecjalistyczne w szpitalu. Rynek robotów chirurgicznych stosowanych w torakochirurgii był wart 72,2 mln dolarów w 2014 r. i przewiduje się, że osiągnie wartość 2,2 mld w 2021 r. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w Polsce powinno być ponad 30 robotów chirurgicznych, a zespoły medyczne są przygotowane do wprowadzenia kilku robotów chirurgicznych w kardiochirurgii. Mamy nadzieję, że znajdzie się na tym rynku miejsce dla polskich robotów Robin Heart.