Dyskopatie w części lędźwiowo-krzyżowej kręgosłupa – analiza postępowania fizykalnego - Fronczyk, Katarzyna; Kuliński, Włodzisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Dolegliwości bólowe kręgosłupa stanowią jedno z najczęściej występujących schorzeń XXI wieku. Zazwyczaj powiązane są z chorobą zwyrodnieniową oraz towarzyszą dyskopatii, a częstość ich występowania z roku na rok niepokojąco wzrasta we wszystkich krajach świata. Wyniki badań wykazują, że bólu krzyża doświadcza aż 80% ludzi dorosłych oraz 39,5% młodzieży. Cel pracy : Analiza postępowania fizykalno-usprawniającego u chorych z dyskopatią kręgosłupa w części lędźwiowo-krzyżowej. Materiał i metody : Badania przeprowadzono w grupie 54 pacjentów z chorobą dyskową kręgosłupa w części lędźwiowo-krzyżowej. Badani byli w wieku 20–60 lat. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz w postaci ankiety (17 pytań zamkniętych oraz 5 pytań otwartych). Do oceny wyników użyto dwóch subiektywnych skal stosowanych do oceny natężenia bólu – skali VAS oraz skali Laitinena, a do oceny ruchomości kręgosłupa w części lędźwiowo-krzyżowej testu Schobera. Wyniki : Zastosowana rehabilitacja korzystnie wpłynęła na zmniejszenie dolegliwości bólowych. Po leczeniu uzyskano redukcję nasilenia bólu, częstości jego występowania, częstości zażywania środków przeciwbólowych oraz ograniczenia aktywności ruchowej. Stwierdzono poprawę ruchomości kręgosłupa w części lędźwiowo-krzyżowej. Wnioski : Postępowanie fizykalno-usprawniające jest podstawowym elementem leczenia chorych z zespołami bólowymi kręgosłupa.