Obciążenie opieką nad dzieckiem z cukrzycą a realizacja funkcji rodziny - Kobos, Ewa; Imiela, Jacek; Leńczuk-Gruba, Anna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Rodzice, opiekując się dzieckiem chorym na cukrzycę, mogą doświadczać obciążenia zarówno na poziomie praktycznym, jak i emocjonalnym. Cel pracy : Analiza korelacji między poziomem obciążenia opieką a dostrzeganym wpływem cukrzycy typu 1 u dziecka na realizację funkcji rodziny. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 112 opiekunów dzieci chorych na cukrzycę. Uwzględniono następujące kryteria doboru do badania: pełna rodzina, bezpośredni opiekun dziecka, wiek dziecka 3–16 lat, czas trwania choroby co najmniej 6 miesięcy, brak chorób przewlekłych u rodzeństwa dziecka. Materiał badawczy zebrano za pomocą kwestionariusza wywiadu oraz Caregiver Burden Scale (CB Scale). Analizę zależności wykonywano za pomocą współczynnika korelacji Spearmana. Założono poziom istotności p = 0,05. Wyniki : Wyższy poziom obciążenia opiekuna w poszczególnych podskalach CB Scale wiązał się istotnie ze zmniejszeniem natężenia realizacji czynności funkcji kulturalno-towarzyskiej, funkcji konsumpcyjnej, wzrostem ilości czasu poświęcanego choremu dziecku oraz wzrostem nieporozumień między rodzicami. Całkowity poziom obciążenia różnicował realizację funkcji religijnej. Wzrostowi poziomu obciążenia w podskali wysiłek ogólny towarzyszyło mniejsze zainteresowanie seksem oraz rzadsze podejmowanie współżycia seksualnego. Stwierdzono zróżnicowanie realizacji funkcji kontrolno-socjalizacyjnej w związku z poczuciem obciążenia w podskali otoczenie. Wnioski : Poziom obciążenia opiekuna ma znaczenie dla dostrzeganego wpływu choroby dziecka na funkcjonowanie rodziny. Stymulowanie aktywności opiekuna w radzeniu sobie z problemami będącymi następstwem choroby, aktywizowanie i przygotowanie innych członków rodziny do udziału w opiece nad dzieckiem chorym oraz wsparcie finansowe może redukować obciążenie opiekuna i tym samym ułatwić funkcjonowanie rodziny.