Społeczno-demograficzne zróżnicowanie wybranych czynników ryzyka u pacjentów z chorobami układu oddechowego - Bartoszek, Agnieszka B.; Kocka, Katarzyna H.; Dejneka, Justyna; Ślusarska, Barbara; Rząca, Marcin (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie: Najczęstszym czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób układu oddechowego jest palenie tytoniu. Należy jednak zwrócić uwagę na inne istotne czynniki zwiększające ryzyko zachorowania, takie jak spożywanie alkoholu, otyłość, nadmiar tkanki tłuszczowej umieszczonej wokół szyi i gardła, niedożywienie, przyjmowanie leków uspokajających i nasennych oraz przebyte choroby układu oddechowego. Cel pracy : Analiza społeczno-demograficznego zróżnicowania wybranych czynników ryzyka rozwoju chorób układu oddechowego u pacjentów oddziałów pulmonologicznych. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 126 pacjentów oddziałów pulmonologicznych z rozpoznaniem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP), gruźlicy i raka płuc. W pracy zastosowano następujące standaryzowane narzędzia badawcze: test Fagerströma, Kwestionariusz oceny stopnia odżywienia (MNA) oraz autorski kwestionariusz w formie ankiety. Dokonano pomiarów obwodu szyi, wzrostu i masy ciała do oceny wskaźnika masy ciała i WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder). Za poziom istotności różnic przyjęto p < 0,05. Wyniki : Większość pacjentów w przeszłości paliła papierosy lub obecnie jest czynnymi palaczami tytoniu. Ponad połowa chorych przyznaje się do okazjonalnego picia alkoholu, jest zagrożonych niedożywieniem i ma otyłość brzuszną. Palenie tytoniu częściej dotyczy mężczyzn, osób z niższym wykształceniem, cierpiących na POChP i gruźlicę. Zagrożenie niedożywieniem związane jest z gruźlicą i rakiem płuc. Spożycie alkoholu jako czynnik ryzyka wystąpienia chorób układu oddechowego częściej stwierdza się u mężczyzn i osób poniżej 50. roku życia. Przyjmowanie leków nasennych wzrasta z wiekiem i dotyczy pacjentów z rakiem płuc. Przebyta choroba układu oddechowego koreluje z wykształceniem respondentów. Wnioski . Najczęstszymi czynnikami ryzyka wystąpienia chorób układu oddechowego są palenie papierosów, zagrożenie niedożywieniem oraz otyłość brzuszna. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu oddechowego są istotnie związane z płcią, wiekiem, miejscem zamieszkania i przebytą chorobą układu oddechowego.