Obserwacja skuteczności stosowania głębokiej oscylacji na blizny pooparzeniowe – opis przypadku - Pogorzelska, Justyna A.; Zaglaniczny, Dominik; Zmyślna, Anna; Kiebzak, Wojciech (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Organizm, w którym doszło do uszkodzenia tkanek, dąży do jak najszybszej ich naprawy. Wykorzystuje do tego dynamiczny i kompleksowy proces regeneracji, składający się z kilku faz. Obecnie szuka się innowacyjnych metod wpływających na gojenie tkanki. Takim systemem jest głęboka oscylacja, która opiera się na przerywanym polu elektrostatycznym, wytwarzanym pomiędzy urządzeniem a skórą pacjenta. Powoduje ona unikalną, głęboką wibrację rezonansową. Jest to metoda nieinwazyjna i bezbolesna. Zadaniem głębokiej oscylacji jest celowe ingerowanie w fizjologiczne procesy odżywiania tkanek. W pracy przedstawiono przypadek 16-miesięcznej dziewczynki, która uległa oparzeniu termicznemu w obrębie lewej kończyny górnej oraz klatki piersiowej. Celem pracy była obserwacja skuteczności głębokiej oscylacji w przypadku nowo tworzących się blizn pooparzeniowych, które ulegają przebudowie.