Gwałtownie rosnący, duży, rodzący się mięśniak szyjkowy z wkładką domaciczną – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Sikorski, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
W pracy przedstawiono przypadek 38-letniej pacjentki z wewnątrzmaciczną wkładką antykoncepcyjną, u której rozpoznano gwałtownie rosnącego mięśniaka gładkokomórkowego wychodzącego ze ściany szyjki macicy i rodzącego się dopochwowo. Z tego powodu u kobiety wykonano brzuszne usunięcie macicy. Przypadek jest nietypowy ze względu na pełną dokumentację ultrasonograficzną gwałtownego wzrostu guza w ciągu 2 lat, obserwacje jego waskularyzacji z utrzymującymi się wysokimi wartościami wskaźnika oporu przepływu naczyniowego, skrajnie rzadko występującą pierwotną lokalizację mięśniaka (szyjkowa), brak komórek mięśniaka w biopsji aspiracyjnej kanału szyjki, rodzenie się przez ujście zewnętrzne kanału szyjki pomimo braku szypuły, współwystępowanie z wewnątrzmaciczną wkładką antykoncepcyjną oraz ostateczny zabieg chirurgiczny. Doniesienie wskazuje na trudności w jednoznacznym określeniu potencjału onkologicznego gwałtownie rosnących guzów pochodzenia mezenchymalnego.