Wyniki oceny skuteczności i bezpieczeństwa terapii preparatem pimekrolimus (1% krem) u chorych na atopowe zapalenie skóry – doświadczenia polskie - Rosińska, Danuta; Chodorowska, Grażyna; Roszkiewicz, Jadwiga; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Kapińska-Mrowiecka, Monika; Placek, Waldemar; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest schorzeniem o przewlekłym i nawrotowym przebiegu, w którym potrzeba zastosowania skutecznych i bezpiecznych preparatów hamujących stan zapalny skóry doprowadziła do wyodrębnienia nowej grupy leków, a mianowicie inhibitorów kalcyneuryny. Celem pracy była ocena skuteczności i bezpieczeństwa krótkoczasowego stosowania preparatu pimekrolimus 1% krem w leczeniu pacjentów chorych na AZS w warunkach rutynowej praktyki lekarskiej. Badaniami objęto 76 dzieci w wieku od 6 do 10 lat, z historią AZS o łagodnym lub umiarkowanym przebiegu. Każdy z pacjentów został poddany ocenie klinicznej przy zastosowaniu tzw. wskaźnika IGA ( Investigator Global Assessment ) przed leczeniem oraz w 15. i 29. dniu stosowanej terapii. Ocenie poddano także świąd skóry w skali od 0 do 3 pkt. W dniu rozpoczęcia badania większość pacjentów prezentowała łagodne (48,7%) oraz umiarkowane (47,4%) nasilenie dolegliwości zapalnych. Po 4 tyg. leczenia przewagę stanowili pacjenci w stanie prawie bezobjawowym (52,8%) lub całkowicie bezobjawowym (27,8%). Różnice te były statystycznie istotne (p<0,001). W ocenie ustępowania świądu skóry przed leczeniem dominowała grupa pacjentów z dolegliwościami o nasileniu umiarkowanym (56,6%), natomiast po 4 tyg. leczenia przewagę stanowili chorzy ze świądem o nasileniu łagodnym (47,2%). Także te różnice wykazywały cechy statystycznej istotności (p<0,001). Przeprowadzone badania wykazały, że pimekrolimus jest skutecznym miejscowym lekiem o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz znacznie obniżającym świąd skóry w leczeniu pacjentów chorych na AZS.