Osutki liszajowate u dzieci - Wiśnicka, Beata; Reich, Adam; Baran, Eugeniusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Osutki liszajowate, których wspólną cechą jest występowanie błyszczących, płaskowyniosłych, poligonalnych grudek różnej wielkości, stanowią niejednorodną grupę chorób, dla której jednostką prototypową jest liszaj płaski. W etiopatogenezie tych schorzeń postuluje się rolę mechanizmów immunologicznych, jednak w większości przypadków ich etiologia pozostaje nieznana. Niektóre, jak np. liszaj lśniący, liszaj pasmowaty, liszaj kolczysty, zespół Gianotti-Crosti czy liszajopodobne zapalenie skóry z pocierania, pojawiają się częściej w populacji dziecięcej. Inne wydają się dotyczyć głównie osób dorosłych. Niejednokrotnie diagnostyka różnicowa poszczególnych jednostek opiera się nie tylko na obrazie klinicznym i wywiadzie, lecz również na wyniku badania histopatologicznego. W pracy przedstawiono przegląd jednostek chorobowych występujących u dzieci, nierzadko związanych ze sobą w bardzo odległy sposób, charakteryzujących się istnieniem wykwitów liszajowatych.