Sarkoidoza – przegląd literatury i opis trzech przypadków - Raszeja-Kotelba, Barbara; Stępień, Bogumiła; Machowiak-Sęk, Ewa; Dadej, Ingrid; Woźniak, Tomasz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Sarkoidoza jest układową, ziarniniakową chorobą, dotyczącą płuc, narządów limfatycznych, skóry, narządu wzroku, wątroby, serca, układu nerwowego, mięśni, kości oraz innych narządów. Choroba pojawia się w każdym wieku. Etiologia choroby nie jest znana. Prawdopodobnie charakterystyczna odpowiedź immunologiczna powoduje tworzenie w różnych narządach ziarniniaków nieserowaciejących. Sarkoidozę rozpoznaje się na podstawie objawów klinicznych i radiologicznych oraz obecności ziarniniaków w badaniu histopatologicznym zajętych narządów. Przedstawiono 3 przypadki sarkoidozy z zajęciem skóry w postaci zmian drobnoguzkowych o układzie obrączkowatym.