Prawo Szwejka - Byszewski, Grzegorz (Menedżer Zdrowia, 2017)
Jak było, tak było, ale jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było – te słowa dzielnego wojaka Szwejka jak ulał pasują do wszystkich podejmowanych w XX w. prób wyeliminowania „prywaciarzy”. Sektor państwowy prędzej czy później okazywał się niewydolny i bankrutował, a sytuację ratował sektor prywatny, który tak naprawdę nigdy nigdzie nie został zlikwidowany.