Nowe możliwości leczenia farmakologicznego nadwagi* i otyłości - Bogdański, Paweł (Lekarz POZ, 2017)
Wyniki badań epidemiologicznych wskazują na stały wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości. Ponad wszelką wątpliwość wykazano, że nadmierna masa ciała prowadzi do rozwoju szeregu chorób i zaburzeń. Kluczowe znaczenie w procesie terapeutycznym osób chorych na otyłość zajmuje ustalenie realnych celów, określenie czasu trwania terapii i odpowiednie zmotywowanie pacjenta. Kompleksowe leczenie powinno być oparte na leczeniu dietetycznym, zwiększeniu aktywności fizycznej oraz modyfikacji zachowań żywieniowych. U części chorych istnieją wskazania do leczenia farmakologicznego. Nowy produkt leczniczy, dostępny w Polsce od listopada 2016 r. pod nazwą handlową Mysimba, poszerza możliwości leczenia farmakologicznego oraz zwiększa szanse na skuteczne leczenie nadwagi* i otyłości.