Narzędzia geriatryczne w praktyce lekarza POZ – skala Barthel - Sapilak, Bartosz Janusz; Pokorna-Kałwak, Dagmara; Roemer-Ślimak, Roma (Lekarz POZ, 2017)
Społeczeństwo polskie nieustannie się starzeje, co ma realne przełożenie na pracę lekarzy POZ. Ze względu na niedostatek geriatrów opieka nad pacjentem geriatrycznym stanowi w swojej kompleksowości coraz większe wyzwanie dla lekarzy rodzinnych. Wynika z tego potrzeba zaznajomienia się z podstawowymi narzędziami, jakie można wykorzystać do oceny stanu zdrowia chorych w okresie starości i późnej starości. Niniejszy artykuł stanowi początek cyklu prac, w którym będziemy przybliżać lekarzom podstawowe narzędzia geriatryczne służące ocenie chorego 65+. Umożliwiają one lepsze porozumienie pomiędzy geriatrą a lekarzem POZ, a w sytuacji braku dostępu do specjalisty poprawę jakości leczenia pacjenta w wieku podeszłym w ramach POZ. W niniejszym artykule omówiona zostanie skala Barthel służąca do oceny sprawności pacjentów i ich kwalifikacji do opieki długoterminowej.