Badanie dziecka chorego w POZ – sygnały alarmowe - Drabik-Danis, Ewa; Hans-Wytrychowska, Anna; Pokorna-Kałwak, Dagmara (Lekarz POZ, 2017)
Lekarze podstawowej opieki zdrowotnej codziennie badają wielu małych chorych pacjentów. Ich liczba znacznie wzrasta sezonowo. Badanie lekarskie większości chorych dzieci pozwala na ustalenie rozpoznania i włączenie odpowiedniego leczenia. Ostre choroby infekcyjne mają zwykle przewidywalny przebieg. Lekarze dobrze wiedzą, że objawy chorobowe pojawiają się w określonej kolejności i mogą być różnie nasilone. Podczas badania chorego dziecka lekarz powinien zawsze ocenić jego stan ogólny i uważnie sprawdzić obecność lub brak objawów alarmowych. Każdy przypadek, w którym dochodzi do pogarszania się stanu ogólnego, narastania objawów, wymaga decyzji, czy należy pacjenta skierować do szpitala. Znajomość objawów alarmowych w różnych chorobach jest niezwykle ważna. Ich potwierdzenie lub wykluczenie pozwala na zmniejszenie liczby nietrafionych diagnoz i pomyłek terapeutycznych. Ponadto pomaga nie przeoczyć trudnych przypadków, zaskakujących przebiegów choroby czy stanów zagrożenia. Szczególną ostrożność należy zachować, badając chore dzieci w najmłodszej grupie wiekowej – do 5 lat.