Psychodermatologia – nowa dziedzina medycyny - Barańska-Rybak, Wioletta; Nowicki, Roman; Jakuszkowiak, Katarzyna; Jerzy Cubała, Wiesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zaburzenia psychodermatologiczne, definiowane jako stan będący wynikiem interakcji między umysłem a skórą, podzielone zostały na 3 grupy: zaburzenia psychofizjologiczne, pierwotne oraz wtórne zaburzenia psychiczne. W pojęciu zaburzeń psychofizjologicznych mieszczą się m.in. łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry, do zaostrzenia których dochodzi pod wpływem stresu. Pierwotne zaburzenia psychiczne (parazytozy, dysmorfofobia, trichotillomania ) to choroby, w których występuje problem psychiatryczny manifestujący się chorobą skóry. Wtórne zaburzenia psychiczne, jak depresja czy fobia społeczna, mogą rozwinąć się w konsekwencji choroby dermatologicznej.