Wielopostaciowy żółtakogwiaździak – opis przypadku - Mucha-Małecka, Anna; Urbański, Jacek; Gliński, Bogdan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Wielopostaciowy żółtakogwiaździak ( Pleomorphic xanthoastrocytoma – PXA) jest rzadko występującą postacią glejaka mózgu. Charakteryzuje się dość dobrym rokowaniem, 10-letnie przeżycie bez wznowy miejscowej wynosi 61 proc., a przeżycie całkowite – 70 proc. Występuje najczęściej u ludzi młodych, z reguły ma charakter torbieli, położonej powierzchownie, głównie w płacie skroniowym i ciemieniowym. W badaniu histopatologicznym charakteryzuje się atypią komórkową, podwyższonym indeksem mitotycznym oraz obecnością martwicy (zwiększona aktywność mitotyczna oraz martwica to uznane czynniki prognostyczne). Podstawową metodą leczenia PXA jest zabieg operacyjny, a stopień doszczętności resekcji jest najważniejszym czynnikiem prognostycznym. Rola uzupełniającej radioterapii i chemioterapii nie jest dobrze poznana. Radioterapia dawką całkowitą rzędu 30–60 Gy jest zalecana u chorych po nieradykalnych zabiegach oraz w przypadkach złośliwych postaci PXA. Chemioterapia nie jest rutynowo stosowana. Przedstawiono przypadek 28-letniej kobiety, u której z powodu narastającego bólu głowy, nudności, zaburzeń świadomości, wykonano tomografię komputerową głowy. W badaniu stwierdzono obecność dużego, torbielowatego guza zajmującego prawy płat czołowy, ciemieniowy i skroniowy. U chorej wykonano subtotalne usunięcie guza. W badaniu histopatologicznym rozpoznano: Xanthoastrocytoma pleomorphe cum anaplasia focalis WHO II/III . Wobec niekorzystnych czynników rokowniczych (nieradykalny zabieg chirurgiczny, cechy anaplazji w badaniu morfologicznym) chorą zakwalifikowano do uzupełniającego leczenia napromienianiem. Podano na obszar loży po guzie z resztkową zmianą z objęciem odpowiednich marginesów dawkę całkowitą 50,4 Gy w 30 frakcjach (napromienianie 2 razy dziennie). W wykonanej po leczeniu tomografii komputerowej głowy nie stwierdzono obecności wznowy w loży po guzie. Pacjentka w stanie ogólnym dobrym pozostaje pod kontrolą bez pogorszenia stanu neurologicznego.